Avanza

Underrubriker

fredag 3 april 2020

Aktier för detta decenniet?



En person som jag följer på Twitter, Brian Feroldi (@BrianFeroldi) publicerade nedan bild från sin kollega Thomas Engle på The Mothley Fool (TMF). TMF är en amerikansk finansiell rådgivare och investeringsfirma som skriver om investeringar löpande på sin hemsida. Själv följer jag deras gratistjänst, eftersom de skriver en hel del om amerikanska techaktier.

Då Brian inte är en utdelningsinvesterare, innebär "Start to exit" och "Full exit" att han säljer av för att investera i andra framtida tillväxtbolag när en akties tillväxt saktar av rejält och bolaget främst blir en pålitlig utdelare . SPY avser amerikanska ETF:en SPDR SP 500, som består av de 500 största bolagen i USA, spritt över olika branscher.


Sedan jag likviderade i princip hela aktieportföljen nu i mars har jag screenat och funderat över vilka aktier som jag vill investera i framöver. Mycket tid har också lagts på att fundera över vilka branscher som troligen kommer att växa mest under det kommande decenniet. Det jag kommit fram till är branscher som Big Data, Cloud Computing, Ecommerce, Automation/RPA, Payment Solutions, CRM, Sociala Medier, Telemedicine.

Exempel på bolag som ofta nämns inom varje bransch är (Bolag i kursiv är kinesiska bolag, men förutom svenska och amerikanska bolag, finns det även några sydamerikanska bolag med):

Big Data - Splunk (SPLK), MongoDB (MDB), New Relic (NEWR), Alteryx (AYX), Elastic (ESTC), Cloudera (CLDR), Talend (TLND)
Cloud Computing - Microsoft (MSFT), Amazon (AMZN), Alibaba (BABA), Google (GOOGL)
Payment Solutions - Paypal (PYPL), Visa (V), Mastercard (MA), Adyen, Fiserv (FISV), Square (SQ), StoneCo (STNE), Global Payments (GPN)
Ecommerce - Amazon (AMZN), Alibaba (BABA), Shopify (SHOP), MercadoLibre (MELI), Sea Limited (SE), Pinduoduo (PDD)
CRM - Salesforce (CRM), Zendesk (ZEN), Hubspot (HUBS), Veeva Systems (VEEV)
Automation/RPA - ServiceNow (NOW), Blue Prism (BPRMF)
Telehealth - Teladoc Health
Collaboration software - Zoom Video (ZM), Ringcentral (RNG), Slack (WORK), Microsoft (MSFT), Atlassian (TEAM), Appian (APPN)
Sociala Medier - Facebook (FB) , Google (GOOGL), Tencent (TCEHY), Twitter TWTR), Snap (SNAP), Joyy (YY), Pinterrest (PINS)
Gaming/iGaming - Tencent (TCEHY), Activition Blizzard (ATVI), Electronic Arts (EA), Ubisoft, TakeTwo (TTWO), Evolution Gaming (EVO), Embracer, Stillfront, Nvidia (NVDA), Intel (INTC), Bilibili (BILI)
Digitala tjänster - Apple (APPL), Intuit (INTU), Adobe (ADBE), Twilio (TWLO), Docusign (DOCU), Coupa Software (COUP), Paycom (PAYC), Blackline (BL), Sinch, Storytel, Spotify, Fortnox, 24SevenOffice, Admicom, Talenom, Konsolidator
Streaming - Netflix (NFLX), Roku, Huya, Bilibili (BILI)
Edtech - GSX Techedu (GSX), Chegg (CHGG),  2U (TWOU), TAL
Cybersecurity - Fortinet (FTNT), Okta, Ping Identity (PING), Zscaler (ZS), Crowdstrike (CRDW)
Other - Tesla (TSLA), Dexcom (DEXC)

Nästa steg blir att försöka kategorisera ovan bolag in i bilden från Thomas Engle. Här är mitt förslag och som sagt, detta är inga köprekommendationer eller facit på hur mycket man borde investera i varje bolag.




Sedan kan det nog vara som så att någon läsare har en helt annan uppfattning om i vilken kategori ett visst bolag ska vara i. Det inte är ingen exakt vetenskap och utgångspunkten för att klassificera bolagen har varit utifrån deras vinstutveckling. Om bolaget inte går med vinst ännu, så har jag tittat på deras marginaler, främst bruttomarginalerna.

Samtliga bolag har jag också lagt in i egna bevakningslistor och kommer att följa deras utveckling regelbundet. Förhoppningsvis kommer det att uppenbara sig fina ingångslägen under året för att köpa sig i några av dessa.

Igår, som jag skrev på Twitter, doppade jag tårna i marknaden och köpte på mig några aktier i ServiceNow, Alteryx och Shopify då de fallit mer än vad jag sålde av dem för nu i mars. Dock kommer jag inte gå in något stort ännu, förrän man ser vart trenden pekar mot. Istället blir det att passa på och småköpa lite då och då när tillfälle uppstår. Att sitta med cash ska inte underskattas även om FOMO påminner en varje dag när marknaden beter sig irrationellt.

Vilka branscher tror du kommer vara framtidsbranscher under decenniet? Har du tips på andra bolag som jag inte gett som exempel? Kommentera gärna i bloggen. 


15 kommentarer:

  1. Jag tycker väl rent generellt att många amerikanska stora kvalitetsbolag inte alls har kommit ned i värdering särskillt mycket i denna kris. Förmodligen eftersom fed håller emot och i princip därmed gör allt de kan för att slutligen krossa så kallade värdeinvesterare. Däremot så har ju redan reits slaktats fullkomligt och indikerar i princip konkursvärderingar på många håll, även i kvalitetsbolagen. Men, när väl soppan med finansieringsmarknaden där borta vänder så kan det bli åka uppåt rejält här.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med dig. Än så länge är det fortfarande höga värderingar på många kvalitetsbolag, så man får skynda långsamt.

      Radera
  2. Mycket fina bolag du radar upp. Har ungefär hälften av dessa i min bevakningslista över framtida raketer som den heter. Man ska nog vara väldigt försiktig framöver och inte gå all in direkt utan lite smått då och då för jag tycker att i stort sett hela 2019 har varit en stor bubbla då börserna runt om i världen gått lite bananas och nu kanske många bolag värderas mera "lagomt" och att det kommer att gå ett tag sidledes.. eller vem vet egentligen?

    FOMO är en stor dragningskraft!

    /Leva drömmen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar. Jag håller med dig, det gäller nog att fylla på lite i taget när dessa bolag väl dippar.

      Radera
  3. Tycker det verkar jobbigt att helt byta strategi och likvidera portföljen som du nu har gjort! Jag tror att det bästa är att från början ha en långsiktig plan och sedan hålla sig till den, Risken är ju annars att man hoppar ifrån den ena strategin till den andra och på så sätt förlorar pengar. Som Jag brukar säga kan man inte klara av en börsnedgång på ca 50% ekonomiskt och mentalt så ska man nog inte syssla med aktier överhuvudtaget.Man måste förstå att aktier är något man skall ha på mycket lång sikt 15-40 år.
    Men du får ju naturligtvis göra det som känns bäst för dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu har du nog inte riktigt förstått varför jag sålde av. Det du missar är att jag har 7 år kvar till dess att jag kan börja plocka ut tjänstepension och då vill jag ha både pension och portfölj hyfsat intakta. Att ta smällar på 50% fungerar inte om man är i min situation att man inte har någon månadslön att leva på fram till dess. I ditt fall kanske du är betydligt yngre och jobbar. Då hade jag sagt som du. Men sedan bör man även fundera på varför ta en nedgång på 50% om man kan undvika det? Vid mindre korrigeringar är det svårt att tajma, men när det blir en global pandemi där man stänger länder är det ganska lätt att se att man skulle kliva av tidigt och sedan börja köpa in när det dippat minst 20%. Viktigt att även tänka på att hålla kapitalet intakt.

      Radera
  4. Det här var en riktigt fin sammanställning över tech aktier. Under nedgången har jag köpt in ping identity. Vad är dina tankar kring att handla amerikanska aktier när dollarn är så dyr för oss svenskar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar. Visst finns det i bakhuvudet att man tar en valutakursrisk nu genom att köpa aktier noterade i USD eftersom den svenska kronan är så svag. Däremot tror jag inte att den kommer att återhämta sig inom en snar framtid eller att USD kommer att krascha. Möjligen att förhållandena ändras om vi skulle få en framtida förtroendekris i USD pga alla dessa stimulanspaket som nu skapas. Men fram till dess eventuellt händer tror jag att de amerikanska techbolagen har gett en så bra avkastning att det inte spelar så stor roll. Hur ser du själv på den dyra dollarn?

      Radera
    2. Har tittat på amerikanska aktier i väldigt liten omfattning fram till nyligen, men när den dörren väl öppnas, oj vilket utbud. Tycker du har bra poänger där. Man får väl köpa fina bolag som vanligt och hoppas att avkastningen kompenserar en eventuell nedång av valutan i framtiden.

      Radera
  5. Problemet med pandemin är att ingen visste att den skulle bli en, ingen visste hur mycket påverkan som skulle fås, ingen vet hur det blir nästa gång. Allt framstår klart och tydligt i backspegeln.

    I övrigt tycker jag du har intressant spaning.

    Lever du på dina investeringar? Sen hur länge?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att det var ett virus denna gång som blev en global pandemi var det nog inte många som trodde. Fortfarande verkar marknaden anse att staters stimulanspaket fixar detta. Har bara så svårt att få ihop detta med att marknaden då stiger som bara den.

      Jag har sedan cirka ett år levt på mina investeringar.

      Radera
  6. Nyfiken varför du väljer att investera i tillväxtbolag nu när du lever på dina investeringar. Kommer du nu istället för att konsumera utdelningar börja likvidera aktier för cash flow?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har funderat en hel del på vad som är att föredra, bolag med högre/hög utdelning där totalavkastningen inte är mer än vad inflation och utdelning ger eller bara fokusera på totalavkastning. Fördelen med den första strategin är att man kan äta kakan och ändå ha den kvar. Nackdelen är att kakan inte växer då jag inte tillför nya pengar till portföljen. Sedan är det inte lika intressant att följa bolag som är väldigt mogna och det man har att se fram emot är en ev. utdelningshöjning. Vad gäller preffar och D-aktier kommer detta aldrig att ske.

      Eftersom mitt största intresse är att läsa och lära mig om bolag känns det roligare att fokusera på tillväxt och totalavkastning istället, även om det kommer att innebära att jag får sälja av aktier för att finansiera uppehället. Det blir en mer aktiv förvaltning och tanken är att jag ska försöka nå en årlig avkastning på 8-9% per år. Då kan jag ta ut ett års levnadskostnader men ändå låta en del vara kvar i portföljen och få den att växa.

      Radera
    2. Intressant, hoppas den strategin bär frukt för dig. Hade varit intressant att se ett till inlägg framöver kring hur du går tillväga för att välja/analysera bolag, vilka resurser du använder etc.

      Radera
    3. Det är något som jag jobbar på, så det kommer nog att komma inom en hyfsat snar framtid efter det att Q1-rapporterna klingat av.

      Radera