Avanza

Underrubriker

onsdag 1 september 2021

Portföljens utveckling under augusti 2021



Nu är hösten officiellt här i och med att augusti månad har passerats. Den goda utvecklingen från juli fortsatte även in i augusti och portföljen stängde på ATH så när som på cirka 1000 kronor. ATH sattes lite snörpligt dagen innan. 

Totalt ökade portföljen med 6,01 procentenheter och stängde upp 22,63% YTD. Historiskt sett brukar augusti inte vara en så rolig månad för portföljer, för att inte tala om september, som ofta slutar i minusutveckling. Vi får se hur det blir med det om en månad, men just nu talar det för ett nytt ATH när dagen stängt. En bra start på september med andra ord!

Samtidigt ökar funderingarna på om man skulle trimma lite i de bolag som har rusat alldeles för snabbt under sommaren. Kanske ympa 10-20% för att kunna plocka upp samma aktier igen om/när ett litet nedställ kommer. Eller plocka in nya bolag i portföljen till min Stojko Invest Fund del? 

Uttryck som att man kan inte tajma marknaden och Peter Lynchs citat "Far more money has been lost by investors preparing for corrections, or trying to anticipate corrections than have been lost in the corrections themselves" ringer i bakhuvudet när sådana tankar kommer upp. Men om man ser det utifrån ett sätt att hantera sin totala portfölj, varför inte trimma lite när marknaden bjuder ett alldeles för bra pris? Men som sagt, oftast har det blivit bäst att inte göra något än att försöka sig på trädgårdsarbete i portföljen.

För att återgå till portföljen, så har det skett en förändring i mina core holdings. Under förra månaden kom Kambi med nyheten att man förlorat den andra storkunden, Penn National, i USA, som valt att lägg sportboken in-house. Det ändrade förutsättningarna för caset och trots en nedgång på över 40% valde jag att ta förlusten. Mer utförligt om mina tankar och slutsatser kan ni läsa i inlägget Kambis stora smocka. Därmed består core holdings numera av Evolution, Fortnox, Kindred, SBB B och Sinch. 

I fonden Stojko Invest Fund har Shop Apotheke fått lämna portföljen. Anledningen är att deras tillväxt är lägre än största konkurrenten Zur Rose (15% mot 20% för 2021) nu efter att de båda lämnat sina halvårsrapporter. Visserligen tror jag på Shop Apotheke, men det kommer nog att ta längre tid än vad jag trodde från början och då gör pengarna mer nytta i andra bolag istället. Även flatexDegiro har fått lämna. Fler aktier har köpts i Cibus Nordic Real Estate, Nibe, Swedencare och Vitec. Nya bolag i fonden är LVMH samt Veteranpoolen, den sistnämnda har fått ett stort avtal med SJ kommer innebära flera hundra nyanställningar.  Vid utgången av augusti fanns Addlife, Assa Abloy, Bejer Ref, Byggpartner, Cibus Nordic Real Estate, Europris, Hexagon, Hexatronic, Lifco, LVMH, Nibe, Tomra, Swedencare, Veteranpoolen, Vitec, Vitrolife och Zaptec. 

I fonden Stojko Invest Tech har Pinterest sålts och likviden har används för att fylla på mer i Shopify och Nvidia. Jag tror helt enkelt på att dessa bolag kommer ha en bättre utveckling än Pinterest över tid. Global E Online har återigen tagits in i portfölj då jag tror att Shopifys utveckling kommer spegla över till Global E Online, som jobbar med att göra det lätt för handlare som bland annat byggt sin affär på Shopifys plattform att erbjuda handel över gränser. Ett klart spännande bolag, även om risken är hög. Vidare har även Adyen tagits in i fonden. Totalt består fonden av Adobe, Adyen, Global E Online, Nvidia, Paypal, Salesforce, Sea, Shopify, Spotify och Square.

Bland FAAMG-fonden har det endast skett påfyllningar i Apple och Microsoft efter fina Q2-or samt Amazon som jag tycker tagit för mycket stryk efter deras Q2:a. Fonden består av Facebook, Apple, Amazon, Microsoft och Google (Alphabet).

I den sista fonden, Stojko Invest Investmentbolag har Prosus fått lämna efter det att den politiska risken ökat markant i Kina. Kina verkar vara på ett korståg mot gamingindustrin och mot bolag/personer som är för rika där man tvingar dessa att skänka en del av sina förmögenheter till staten. Det går inte att investera i ett sådant klimat och med tanke på att värdet i Prosus i princip var kinesiska Tencent känns det inte längre intressant att längre äga bolaget. Vidare har även Lundbergsföretagen skalats ned då deras premie stack iväg alldeles för mycket. Påfyllning har skett i Investor efter Dagens Industris artiklar om att investmentbolagens värderingar dragit iväg alldeles för mycket. I portföljen finns likt månaden innan Investor, Linc (1 aktie som kontrollpost) och Lundbergsföretagen. 


4 kommentarer:

  1. Sjukt bra att lyckas öka med 6% på denna, för året, ovanligt bistra börsmånad. Bara att lyfta på hatten!

    SvaraRadera
  2. Som alltid intressant att följa dina tankar om portföljen.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera