Avanza

Underrubriker

torsdag 11 juni 2020

Avanza World Tech by TIN - ny fond





Idag lanserade Avanza en ny fond i samarbete med grabbarna på TIN Fonder, Carl Armfelt och Erik Sprinchorn. Sedan tidigare förvaltar duon framgångsrikt fonden TIN Ny Teknik, som inriktar sig mer på Norden. Tanken med samarbetet med Avanza är att Avanza skapar en matarfonden som i sin tur äger andelar i fonden TIN World Tech, som förvaltas aktivt av Carl Armfelt och Erik Sprinchorn. 

TIN World Tech kommer att investera i teknik, hälsa och hållbarhet. Fokus kommer att vara på mellanstora bolag med en lönsam tillväxt och starka kassaflöden. Som målsättning har man också att minst 50% av bolagen i portföljen ska ha produkter eller tjänster som gör världen bättre. Förvaltarna kommer ge större vikt vid bolag som ger ett lågt koldioxidavtryck och fokuserar på dematerialiserad tillväxt. 

Exempel på fokusområden är resurseffektivisering, elektrifiering, datasäkerhet, hälsa och digitalisering. Med tanke på att man kommer att fokusera på hållbarhet och premiera bolag med lågt Co2-avtryck kommer en del branscher att exkluderas som alkohol, olja och gas, bekämpningsmedel, handelsvapen, palmolja, kasino, termiskt kol, tobak, utvinning av oljesand, militärindustri samt kärnkraft. 




Denna globala fond kommer att söka bolag att investera i främst USA, Norden och Europa. Men man kommer även att investera i bolag i Australien och till viss del i Asien. Man kan summera det med att det blir en global techfond med inriktning på Western Markets med en viss del i Emerging Markets i sig.

Totalt kommer fonden att ha cirka 40-60 bolag, så det blir en viss koncentration jämfört med andra globala techfonder. Jag hoppas att de även hittar några intressanta bolag i Brasilien, som har en klart växande marknad av teknologibolag, men det återstår väl att se. Intressanta bolag där som jag tänker på är MercadoLibre, StoneCo, PagSeguro. Dock är det väl än lite si och så med lönsamheten.

Eftersom detta är förvaltarnas andra techfond undrar man ju vad som skiljer dem åt. Nedan bild från presentationen visar på skillnader och likheter mot deras första fond TIN Ny Teknik.



Fonden kommer att kunna köpas på Avanza och direkt från TIN Fonder, lite beroende på om man är kund hos Avanza eller ej. Är man kund hos Avanza och köper matarfonden Avanza World Tech by TIN är förvaltningsavgiften 1,34% och handlar man via TIN Fonder direkt är förvaltningsavgiften 1,50%.

Till det kommer en årlig avgift som fonden betalar till fondbolaget TIN Fonder. För vanliga sparare i Sverige är det andelsklass A som gäller och dessa betalar en årlig avgift på 1,65%. Den lägre årliga avgiften är för institutioner och dylikt. 

Fondbestämmelser TIN World Tech


Efter som Avanzas fond är en matarfond, som äger andelar i en annan fond blir det en så kallad fond-i-fond lösning. Nu har har jag ställt frågan till Avanza om jag som ägare av Avanza World Tech by TIN drabbas av dubbla förvaltningsavgifter (1,34% + 1,50%) eller har Avanza sett till att matarfonden inte betalar någon förvaltningsavgift. Än har jag inte fått något svar så jag återkommer med en uppdatering av inlägget. 

Uppdatering:

Efter svar från Niklas Anderson på Avanza är det förmånlig att köpa matarfonden Avanza World Tech by TIN, då den totala avgiften landar på 1,34%, varav 1,25% är förvaltningsavgift. 



Då fonden är helt nystartad finns det ännu inga bolag inköpta, så det blir spännande att se vilka bolag som fonden kommer att investera i. Med deras första fond tog det någon månad har jag för mig, så under sommaren kommer vi nog att få veta vilka bolag som ingår i TIN World Tech.

Källor:



Kommer du att investera i Avanza World Tech by TIN eller har du andra techfonder som du hellre investerar i? Kommentera gärna inlägget. 


7 kommentarer:

  1. Gällande innehaven, så skrev Avanza på Twitter att innehaven skulle uppdateras i samband med månadsskiftet juli/augusti.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanon, missade att de lagt ut den informationen.

      Radera
  2. Om jag köper TIN ny teknik via SAVR betalar jag 1%, så frågan är varför jag ska betala mer för denna. Enda anledningen som jag ser är att Avanzas plattform är lätt att använda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gällande deras gamla fond TIN Ny Teknik så är det precis som du säger att det billigaste är att köpa på SAVR. Det finns ingen anledning att köpa den på Avanza utom platformen eller att man vill samla sitt sparande.
      Detta inlägget handlade om mer om deras nya fond, och den kan man bara köpa på Avanza eller hos TIN själva (fast den är billigast på Avanza).

      Radera
  3. Jag tror att många innehav överlappar, men det återstår att se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror jag också. Kom direkt att tänka på australienska Xero när de nämnde att de kommer att investera i Australien.

      Radera
  4. Hej!
    Gillar grannarna på TIN Fonder så kommer helt klart hoppa på denna fonden.

    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera