Äntligen är januari månad slut och precis som jag förutspådde i mina utsikter för 2022 har det nya börsåret börjat minst sagt skakigt. Sista veckan i december blev det ett större rally uppåt och vi stängde 2021 på en hög nivå.
Detta straffade sig under januari, då synen på tillväxtbolag kraftigt vände ned. Samtliga bolag med höga multiplar har fått rejält med stryk. Stora vinnare som Nibe, Mips, Vitrolife, Addlife och Troax för att nämna några har tappat uppåt 30% under januari månad. På ett sätt har denna ursköljning varit bra, då värderingarna hade dragit iväg orimligt högt.
Det som har hänt är att marknaden numera har prisat in 3-4 räntehöjningar från centralbanken i USA i år och kanske lika många året efter. Stödköpen kommer att vara utfasade till slutet av april och det pratas om att minska Feds balansräkning, så kallade QT åtgärder (quantitative tightening).
För marknaden är detta på kort sikt inte positiva nyheter. Mycket av multipelexpansionen har drivits på av att centralbankerna har pumpat in mer kapital, det som kallas QE åtgärder (quantitative easing). Som grädde på moset finns en oro för att andra centralbanker ska göra samma sak och så har vi även hotet från Ryssland och deras eventuella invasion av Ukraina. Så svängningarna kommer att fortsätta under hela året, även om jag gissar på att februari kan sluta positivt, som en liten motvikt mot hur årets första månad slutat.
Hur har mina portföljer påverkats?
Denna multipelkontraktion har påverkat mina portföljer. Den privata portföljen är ned - 6,15% under januari. Tack vare att jag gick in i det nya året med en kassa på runt 50% slog jag Stockholmsbörsens breda index inklusive utdelning (OMXSGI) som gått ned -9,84% under januari.
Fördelen med att ha allokerat om till kassa innan årsskiftet har gjort att jag under månaden kunnat fylla på vid flera tillfällen i de bolag som finns i portföljen. Ofta läser man på diverse forum eller Twitter att det är bättre att vara fullinvesterad, att man aldrig kan tajma marknaden. Eller om man missar de X antal bästa dagarna under en viss tidsperiod så förlorar man mycket i avkastning.
Så kan det säkert vara rent teoretiskt. Fast i teorin är alla uppgångar/utveckling likt en jämn linje eller kurva. Men om du är fullinvesterad och tillfällen uppstår kan du inte utnyttja dessa då du inte har pengar att handla för. Det finns en anledning till att Warren Buffett har en kassa på norr om 100 miljarder dollar i sitt bygge.
Själv tycker jag att det hjälper mig som investerare att ha en kassa och i perioder sälja av och sitta på ytterligare kassa. Det kommer alltid tillfällen att köpa billigt eller billigare på börsen. Utmaningen är att ha tålamodet att vänta ut tillfällena och inte låta sig påverkas av hur det går för andra.
När det gäller företagsportföljen följde jag inte denna devis utan köpte in de bolag jag vill äga långsiktigt under sista veckan i december. Det var bolag som Troax, Mips, Bufab och Systemair. Vidare fyllde jag också på i Tomra.
Detta har straffat företagsportföljen som är ned -13,77% under januari. Hade jag inte gjort dessa inköp i slutet av december hade jag istället haft en kassa på nästan 20% och kunnat göra inköpen till lägre värderingar.
Helt klart ett misstag som kostat och det får bli en lärdom för framtiden!
För de som är intresserade av vilka bolag som finns i portföljerna, så är sidan "Portföljerna" nu uppdaterad per första februari i år.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar