Avanza

Underrubriker

torsdag 13 januari 2022

Ny häftig funktion hos Avanza

Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag släppte Avanza en ny och häftig funktion på sin hemsida. Numera kan man även se en akties utveckling inklusive återinvesterad utdelning direkt på deras hemsida. Den stora fördelen är att man själv inte behöver räkna på det eller leta runt på bolagens IR-sidor under aktiens totalavkastning. 

Som de flesta sparare vet är ränta-på-ränta det åttonde underverket. Det är därför intressant att se utvecklingen i en aktie om man återinvesterar alla utdelning i samma aktie. Hittills fungerar denna funktion endast från 2014-01-01 och framåt. Men efter fråga till Avanza om längre bak i tiden, gärna 10-20 år, fick jag svaret på Twitter att allteftersom kommer längre tidsperioder att adderas. Men upp till 20 år kan vara svårt att få till. 

Oavsett, om man kan gå minst 10 år tillbaka i tiden som nästa steg, vore det toppen. 

Hur kommer man då åt funktionen?

 1. För att komma åt funktionen, måste man först vara i inloggat läge.
 2. Därefter skriver man in den aktie som man är intresserad av i sökfunktionen. 
 3. Efter grafen för vald aktie kommit upp, klickar man på knappen "Jämför"
 4. Då får man upp en tabell där man kan ange vad man vill jämföra med. Som första alternativ kan man välja samma aktie men med tillägget återinvesterad.
 5. När man valt det alternativet, kommer det upp ytterligare en linje (orangegul) i aktiegrafen, som visar utvecklingen inklusive återinvesterad utdelning.

I bilden nedan kan man se hur det ser ut för Investors B-aktie. 
Om man exempelvis köpt Investor B den 1 januari 2014 och behållit den tills idag samt återinvesterad all utdelning under tiden i samma aktie, hade man fått en avkastning på 370% jämfört med aktien som stigit med 299%. 

Själv tycker jag som sagt att detta är en kanonfunktion och jag ser fram emot när Avanza fortsätter utvecklingen av funktionen och lägger till längre tidsperioder. Eftersom jag även har en depå hos Nordnet, så hoppas jag att även de kommer att komma med liknande funktion.


2 kommentarer:

 1. En mycket användbar funktion. Konstigt att det inte funnits tidigare.

  SvaraRadera
 2. Jag måste vara lite tråkig här och påstå att Avanza istället borde satsa betydligt mer på driftsäkerheten och kundservicen i takt med tillväxten, än vad de har gjort. Hellre det än funktioner som man med enkelhet kan finna på andra sidor. Allt tar resurser i anspråk.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera