Avanza

Underrubriker

fredag 15 maj 2020

IPO-aktuella Pexip in i aktieportföljen
I dessa tider är det inte lika enkelt att lyckas med IPO:er, men igår noterades norska Pexip på Oslobörsen. Själva IPO:n blev en succe och överteknades mer än 20 gånger. Bolaget har sagts vara en utmanare till amerikanska Zoom, men även Microsoft Teams och Google Hangout. Eftersom jag har konto hos Nordnet valde jag att vara med i IPO:n och lyckades få tilldelning. Något som jag inte trodde då den övertecknades så kraftigt. 

Jag har tidigare gjort en kortare vända i Zoom, men till skillnad från Zoom tycker jag att Pexip har en bättre teknisk lösning. Man erbjuder en egen-utvecklad plattform (Infinity), som antingen kan köras via en self-hosted cloudlösning eller som en on-premise lösning hos kunden. Cloudlösningen är helt kompatibelt med MS Azure, Google cloud, Amazon Web Services, eller andra privata och publika cloudlösningar. Fördelen för kunden med att de själva kan välja sin egna cloudlösning är att de äger datan, vilket är en viktig poäng ur ett säkerhetsperspektiv. Inte kanske så underligt att en av Pexips kunder är US Veteran Affairs (en amerikansk sjukvårdsmyndighet för krigsveteraner). Här hade (nu har de köpt ett säkerhetsbolag) Zoom ett stort problem, då man plötsligt routade videosamtalen via sin server i Kina. Rätt så känsligt, särskilt om du är ett amerikanskt bolag! I Pexpis fall använder kunden dess programvara/-plattform, men Pexip själva har inte insyn. En annan fördel är att deras api:er gör det fullt möjligt att integrera lösningen med flertalet olika produkter från diverse leverantörer. Med andra ord är deras produkt väldigt flexibel, vilket uppskattas av både användare och IT-avdelningar.  

Bolaget får huvudsaken av sina intäkter från en SaaS-modell. Totalt har man en årlig återkommande intäkt (ARR) på cirka 57 MUSD på rullande 12M. Sett till 2019 omsatte man 370 MNOK, med en gross margin på 95%, customer net retention rate på 99% och med ett resultat på 12,2 MNOK. 

Nu har Q1 2020 rapporten inte släppts än (kommer 27/5), men inför IPO:n har man släppt bokad ARR och den fortsätter att öka kraftigt som bilden visar.
Pexip säljer via ett globalt nätverk på cirka 300 resellers i 75 länder. Bolaget har en kundbas med över 3 600 kunder med användare i 190 länder. Nästan hälften av intäkterna kommer från kundkonton som överstiger 100 KUSD i ARR/år. Av kunderna har man cirka 15% av Fortune 500-bolagen, bland annat Spotify, Paypal, GE och Accenture. 

Noteringsfakta


Teckningskurs: 63 NOK
Sista teckningsdag: 12 maj
Första handelsdag: 14 maj
Minsta teckningspost: 167 aktier
Bolagsvärde efter notering: 5 861 MNOK (idag 8 663 MNOK)
VD:Odd Sverre Østlie
Styrelseordförande: Michael Sagen
Börs: Oslobörsen (OB Standard)

Ankarinvesterare


Anlendningen till att jag var med i denna IPO var mycket för att Tin Fonder var en av fyra ankarinvesterare. De tecknade 3,5% av emissionen. De övriga tre är Capital Research and Management company (16,3%), Wasatch Global Investors (14%) och DNB Asset Management (12,8%). Totalt tecknade dessa fyra nästa hälften av emissionen. 

Slutsats


Jag fick totalt 166 av de 400 aktier som jag ansökte om och när aktien igår noterades, öppnade de den upp runt 50%. Som högst var den uppe i 97 NOK, men stängde på 87,50 NOK. Själv fyllde jag på med ytterligare 234 aktier och har nu ett GAV på 78,90. Fortsätter aktien att utvecklas som under de senaste 5-6 åren och det här med att arbeta på distans blir mer av "standard" tror jag att detta bolag kommer att ha en väldigt fin resa framför sig. Jag är inte främmande för att köpa ytterligare aktier i bolaget.

Länkar
2 kommentarer:

 1. Fint inlägg, jag har kvar min tilldelning i min fria portfölj och i frugans iaf då jag tror bolaget kan ha en fin tillväxtresa framöver :-)

  Fick även tilldelning i kvalitetsportföljen men där cashade jag in i öppningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Stefan och jag tror som du att Pexip kommer nog att få en fin tillväxtresa framöver. Har vi tur så blir det en som liknar Zooms.

   Radera