Avanza

Underrubriker

söndag 5 augusti 2018

Nolato agerar bojsänke

Även om man är på semester har jag svårt att släppa börsen helt och vilken chock jag fick i fredags när Nolato plötsligt går in för en kraschlandning. Det kändes som att helt utan förvarvning eller några nyheter från bolaget dyker aktien med cirka 7% från 690 till 644 kronor och innan dess har aktien gått ned från cirka 758 till 690 kronor. Totalt tappade aktien 14,92% i fredags, vilket var ganska trist för min aktieportfölj minst sagt.

Källa: Avanza

Förklaringar till fallet


Det som jag lyckats läsa mig till så beror fallet främst på att man in Kina kommer att förbjuda e-cigaretter i vissa offentliga miljöer. Andra orsaker är att British American Tobacco (BAT) har stämt av Phillip Morris för patentintrång i e-cigatter och med tanke på att Nolato säljer e-cigaretter till BAT, så skulle de vara negativt. En tredje förklaring är sommarbörsen och att det är någon som vill ur aktien som skapar detta fall.

Hur som helst, så med tanke på att bolaget inte kommunicerat något och att detta fall i min bok känns överdrivet, så kommer jag att plocka upp några fler aktier på måndagen. Det blir att lägga in några orders nu på senkvällen och så får vi se om jag får några.

Vad trro ni orsakade fallet i Nolato? Och hur agerar ni, köper ni på er fler aktier eller avvaktar ni? Kommentera gärna i bloggen.

Uppdatering:

Tydligen verkar det vara det uppblossande patentintrångsbråket mellan Philip Morris och BAT på den japanska marknaden som ledde till kursraset. Länk
Själv tror jag som bolaget att detta inte påverkar dem och fyllde jag på med lite fler aktier på rean. 

4 kommentarer:

 1. BAT är det knappast. Titta dess kursutveckling senaste tiden. Tror mest det är vinsthemtagningar, aktien har ju gått från ca 400 i slutet på förra året till nästan 800. Du kommer snart se ett antal fonder som minskat innehavet. Hälsningar, T

  SvaraRadera
 2. Enligt bolaget så är det patentstämningen som är orsaken. Jag har uppdaterat inlägget med ny information. Men ser det ändå som ett bra sätt att köpa fler aktier då jag tror på bolaget när de säger att de inte berörs av bråket. Tror också att en del fonder kommer att passa på nu och fylla på.

  SvaraRadera
 3. Sorry, ska förtydliga vad jag menar. Om inte BAT påverkas av stämningen så borde heller inte Nolato göra det. Att det trots det blir så stort ras, överreaktion, beror på att aktien trissats upp väldigt högt senaste halvåret. Minst en större fond har dessutom passat på att ta hem lite vinst och som du säger, säkert många som plockar upp den igen nu när det är ”rea”.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med och just detta att aktien gått så starkt den senaste tiden gör den extra känslig för den här typen av information.

   Radera