Avanza

Underrubriker

söndag 6 december 2020

Jag har börjat jobba trots FIRE!


Jag har börjat jobbat igen! Nu kan jag tänka mig att många som följer mig blir lite undrande. Först har det varit tyst på bloggen under två månader och jag som hade uppnått FIRE i maj 2019. Vadå börjat jobba igen?

För de som inte känner till begreppet FIRE, så står det för Financially Idenpendent, Retire Early. Med andra ord att man har uppnått tillräckligt för att kunna leva utan att behöva ha ett arbete. 

Inlägget kommer dock inte handla om FIREs vara eller inte vara, att de som checkar ut från arbetslivet inte bidrar med skatteintäkter och så vidare. Det har stötts och blötts i mängder tidigare. Det är bara att gå in på Twitter och söka på ordet FIRE. Min personliga åsikt är att fokus borde ligga på att det inom det offentliga slösas enorma resurser utan att man får värde för pengarna. 

Nu senast i morse kunde man höra på TV4 Nyheterna att ishallen i Gällivare tvingas hålla stängt på grund av att den takkonstruktion som använts inte är tillförlitlig. Ett bygge för 100 miljoner kronor med Gällivare kommun som byggherre. Helt otroligt, taket kan ju knappast vara en parameter att glömma med tanke på att Gällivare inte är direkt snöfattigt på vintern. Hur kan man ens bygga för så mycket pengar och missa detta!?

Åter till varför jag börjat jobba igen. Det är inte för att det visade sig att jag hade för lite i kapital och tänkt fel. Snarare så har aktieportföljen ökat med runt 65-70% eller motsvarande 10-12 års beräknade årliga utdelningar från maj 2019. Nej, istället har tillbakagången att göra med att jag upptäckte att jag saknade att inte ha arbetskamrater. Det, tillsammans med att jag alltid funderat på hur det skulle vara att driva ett eget aktiebolag, har gjort att jag börjat arbeta igen. 

Just tiden mellan 1 oktober till 30 april är rätt så trist i Sverige vädermässigt tycker jag och då skulle man lika gärna kunna arbeta har jag alltid tänkt. För mig är tiden maj till september den som är klart bäst och då vill jag vara ledig. Med aktieportföljen som trygghet blir fokus inte endast på vad man tjänar, utan att kunna jobba med något som man tycker är roligt och där man kan göra en insats. 

Så från 1:a november, har jag börjat att arbeta i eget aktiebolag och det är verkligen kul. Det är ett konsultuppdrag som sträcker sig till 31 maj nästa år. Det är verkligen roligt att ha ett eget bolag att sköta om, samtidigt som man hjälper kunden med det som de själva inte kan eller hinner med. Då jag hållit på med ekonomi i över 20 år, så är uppdraget att hjälpa en större kund med ytterligare utveckling av rutiner, processer, avstämningar, årsredovisningar med mera. En annan fördel är att vardagsrutinerna för mig själv är tillbaka. Även om långfrukost varje dag är skönt, insåg jag att jag blev rätt så ineffektiv i vardagen. 

När jag slutade i maj 2019 hade jag planer på att skriva en bok, starta affiliateverksamheter, lära mig att koda med mera. Men mycket av tiden har lagts på läsande, lite likt Warren Buffett, och med facit i hand har det lönat sig. Dock är det inte tillräckligt för mig. Även om planerna kring affiliate finns kvar och troligen kommer de att utforskas närmare när väl uppdraget tar slut. Om det nu inte förlängs eller nya uppdrag kommer in. 

Vad händer med bloggen nu då? Den kommer att finnas kvar och tanken är att försöka skriva 3-4 inlägg i månaden. Men mest aktiv är jag på Twitter och det kommer jag att fortsätta att vara. Ni hittar mig under Stojko Invest. Om det är någon läsare som vet hur man på ett enkelt sätt lyckas få det man twittrar att dyka upp som inlägg på bloggen, berätta gärna. Nu har jag redan i högerspalten en widget där twitterinlägg rullar, men jag skulle vilja ha det mer som att det skapas ett blogginlägg automatiskt. 

Någon?8 kommentarer:

 1. För mig har huvudsyftet med fire också varit att ha den där bufferten som gör att man kan jobba mer för att man trivs med det och inte enbart för att man måste. Själva upplevelsen av jobb och vardag blir rätt annorlunda då, när man vet att man så att säga inte är slav under jobb, månadsinkomst och chef.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
 2. Vad kul med eget AB! Det låter som ett bra upplägg.

  Tack för att du delar dina tankar och erfarenheter!

  SvaraRadera
 3. Köra eget är det bästa jag gjort och kommer fortsätta arbeta lite då och då även efter FIRE. Nackdelen i min bransch är att företagen behöver mest hjälp under tiden då jag vill vara ledig. Kanske det finns något bygge på Algarve kusten som behöver arbetskraft 😁

  /Leva drömmen

  SvaraRadera
 4. Hej Stojko!

  Om det inte beror på den personliga utvecklingen tycker jag du ska fortsätta att jobba i egen firma när du har lust och vara ledig när du vill. Med 20 års erfarenhet inom en viss bransch tycker jag inte du behöver lära dig programmera nu -- komparativa fördelar och så!

  MVH
  Fondören

  SvaraRadera
 5. Jag tror att alla har ett behov av att arbeta i någon form och kanske bäst med eget. Eget AB är smutt!

  Värdefullt också för mig som traskar mot FI eller FIRE eller var f*n det nu kallas att få ta del av tankarna.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 6. Låter toppen! Har själv funderat på att ha ett AB eller liknande för att kunna jobba om jag känner för det. nackdelen är att i min bransch här nere i södra delarna finns det inte lika mycket uppdrag som i Sthlm och det är svårt att endast säga "jag jobbar från oktober till mars". Är projektet försenat och alla måste jobba över sommaren är du nog rökt om du tackar för dig och går. Vem vill anlita en paragrafryttare som dig sen? Djungeltelegrafen går dessutom ganska friskt mellan företagen också, "alla känner alla".

  Kul att du lyckas begränsa din arbetstid som du gör, det funkar tyvärr inte likadant i programmerarens värld då allt är uppbyggt på team och projekt. Det är bäst att bara sluta, tvärt. Eller att jobba ett projekt i taget, men då finns alltid risk att det blir förlängt och säger man då nej kommer det alltid att finnas någon annan man väljer istället. Sen är den kunden rökt.

  SvaraRadera
 7. Hej Hej jag ramlade in här ifrån din pepinsartikel, så blev lite fundersam när du kommenterade på 4% regeln. Den kommer ju från att den genomsnittliga värdeökningen på marknaden har varit 8% dom senaste vadå 60 åren, så att då ta ut hälften är väl att ta hänsyn åtminstone till inflation?
  Siktar också mot FIRE men mest FI, tror inte att jag kommer vilja sluta jobba helt mer än kanske något år. Har haft eget(konsult) sen Aug förra året det går bra än sålänge vet inte riktigt vilket upplägg som är bäst för att nå en punkt där jag inte behöver jobba för att kunna täcka mina kostnader.
  /A

  SvaraRadera
 8. Skönt att du kom på det själv, allt för många som blir ekonomiskt oberoende inser inte hur roligt jobb faktiskt kan vara.
  En personlig favorithistoria var en programerare som skapade ett företag, företaget växte, han blev snuskigt rik, jobbade som VD och Ordförande för bolaget.
  Sedan en dag insåg han "Varför sitter jag och trilskas med den här skiten, det är ju programering som är skoj." Så han ringde en person han haft som chef/VD många år tidigare, frågade om han ville bli VD, anställde honom och degraderade sig själv till det som var roligt, men behöll ordförandeposten så att VD är tvungen att göra som han säger ;)

  Personligen ser jag det som att den perfekta chefen gör
  1. Letar reda på roliga uppgifter som är stimulerande och som man blir glad av att lösa. För dig som ekonom kan det kanske att gå igenom 3års räkenskaper för att hitta ett fel, besparingsmöjligheter etc.
  2. Löser dom där tråkiga/jobbiga sakerna som man själv inte vill göra. Jaga dokument som man inte fått, förhandlar pris etc. Kort och gott "vad kan jag göra för att spara dig tid". (sedan behöver inte chefen själv göra det, kan vara andra som får jobbet, det viktiga är att det lyft bort från dig)
  3. Be dig utbilda dig inom områden som du tycker är kul och användbara med direkt praktisk användning.

  Så en blandning mellan chef och sekreterare med andra ord. Blir du tillräckligt rik anställ en sådan, eller dela ditt bolag med någon som kan sköta den rollen, du kan säkert bli 3-5ggr så effektiv och värdefull om bara någon annan sopar gatan åt dig hela tiden.

  SvaraRadera