Underrubriker

tisdag 16 juni 2020

Ökad churn för Storytel enligt rapport från Mediavision




I början av juni kom Mediavision med en rapport över den nordiska SVOD (subscription video-on-demand) marknaden där man konstaterar att konkurrensen inom den marknaden ökar och Norden inte är något undantag. I Mediavisions senaste analys över den nordiska streamingmarknaden konstaterar man att cirka 900 000 nordiska hushåll funderar på att säga upp sitt abonnemang inom 12 månader, vilket kommer att driva upp churnen för de bolag som tillhandahåller dessa tjänster. 

Anledningen till att man väljer att säga upp sina abonnemang, särskilt om man har flera, är att det är svårt för leverantörerna att hålla en hög nivå i form av innehåll. Det är helt enkelt väldigt dyrt att producera bra material och då väljer många att hoppa av. 

Mediavision konstaterar dock att Netflix sticker ut, dels för det låga priset och dels för sitt innehåll. Sedan finns det risk för en generell covid 19-effekt, som kan komma att avta när väl vardagen återvänder. De leverantörer som erbjuder sport har normalt sett en lägre churn, men med tanke på att många evenemang har skjutits på framtiden, gör detta att anledningen till att vara kvar som kund minskar. 




Som en effekt av SVOD-rapporten har Mediavision också undersökt ljudboksmarknaden, och ser en del utmaningar där i den närmaste framtiden. Enligt rapporten planerar 25% av prenumeranterna (ålder 15-74 år) att säga upp sin prenumeration inom 12 månader. Ytterligare 20% är osäker på hur de kommer att göra. 



Anledningen till att man tecknar ett abonnemang på exempelvis Storytel är deras tillgång till en stor mängd titlar i olika kategorier. Detsamma gäller för Bookbeat och Nextory, som är de andra stora leverantörerna inom ljudboksmarknaden i Norden. Men i övrigt är det inte mycket som skiljer leverantörerna åt. Därför blir priset en viktig konkurrensfaktor. Slutsatsen från Mediavision är att leverantörerna behöver undvika ett priskrig och fundera på om de kan klumpa ihop fler tjänster till en.

Om man enkom tittar på den nordiska marknaden är det fyra spelare som dominerar, Storytel, Bookbeat, Nextory och Bokus. Klart störst är Storytel följt av Bookbeat. Storytel är det enda bolag som är noterat och även finns i min aktieportfölj. I Q1 2020 rapporterade man 785 800 betalande användare i Norden och guidar för 826 000 betalande användare i Q2-rapporten som kommer 11 augusti. 

Om Mediavision får rätt skulle de innebär att Storytel kommer att tappa cirka 200 000 betalande användare inom 12 månader i Norden, vilket jag inte håller för troligt. Hittills har man varje kvartalet ökat sin betalande användarbas och jag ser ingen anledningen till att man inte fortsätter den trenden. Själv tror jag att under 2020 kan vi snarare se en onormal ökning på grund av covid 19, som under andra halvåret återgår till den mer långsiktiga uppåtgående trenden.

Vad tror du, kommer 25% av användarna säga upp sitt Storytelabonnemang inom 12 månader? Kommentera gärna inlägget.


1 kommentar:

  1. Så länge bolagen ger en månad gratis för att starta ett abonnemang (dyker upp med jämna mellanrum) ser jag det som möjligt att användarna om de är ekonomiska går runt mellan bolagen. Jag tror däremot inte att en nedgång på 25% blir av pga lathet, jämför med hur många som behåller andra abonnemang även om de utnyttjas sparsamt (streaming, gym mm).

    SvaraRadera