Avanza

Underrubriker

torsdag 16 maj 2019

SJR: Idag drog jag plåstret




I tidigare inlägg har jag skrivit att jag långsiktigt tror på SJR och det gör jag fortfarande. Men efter de senaste två delårsrapporterna, där kostnadsmassan ökar, tror jag inte att SJR inom den närmaste tiden kommer att få ned den till tidigare nivåer.

Nu beror en del av den ökade kostnadsmassan på förvärvet av Wes i slutet av förra året. Men det som oroar mig är att flera av affärsområdena presterar sämre än förväntat, särskilt SJR IT. Där fick chefen avgå under året.

Nu tror jag att SJR kommer att komma tillbaka, men jag tror att 2019 är ett förlorat år för dem och möjligen kommer en sänkning av utdelningen ligga i korten om vinsten inte kommer upp rejält.

Normalt sett brukar Q1, följt av Q2 och Q3 vara de starka, med ett sämre Q4. Nu när Q1 kom in med en lägre vinst än förra året, trots att påsken låg i Q1 2018, tror jag inte att Q2 2019 kommer bli direkt bra.

Då är det bara två kvartal kvar att dels på ned kostnaderna och dels tjäna ikapp den vinst man tappat under det första halvåret. Det tror jag blir för tufft. Därför har jag sålt mina aktier utom 100 stycken. De aktier som jag behåller är för att jag tycker det är lättare att följa bolaget om jag äger en liten del i det.

Om mina antaganden stämmer när väl året summeras, kan jag mycket väl tänka mig att utdelningen sänks till 2 kr.  Om man antar en vinst för 2019 på 2,25-2,30 kr, ger det ett på P/E-tal på strax över 15 och det tycker jag är en låg värdering för detta bolag. Lägg till en direktavkastning på 5,7%, så känns det klart intressant igen.

2 kommentarer:

  1. Tack för analysen! Äger själv inte SJR, såg själv tidigare att Hernhag nyligen rekommenderade köp på SJR, blir spännande att följa utvecklingen.

    Mvh, https://sparprofilen.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillade inlägget. Jag läste också att han gillade bolaget och på lång sikt tycker jag det är ett bra bolag, men de har en del att bevisa först och det blir spännande att följa bolaget i år för att se hur det går.

      Radera