Avanza

Underrubriker

lördag 5 januari 2019

Mina tankar kring Apple

Ett fantastiskt bolag


Apple som bolag har gjort en imponerande resa sedan IPOn 1980. Hade man satsat 10 000 dollar i Apple 1980 samt återinvesterat alla utdelningar under den tiden, hade man haft nästan 34 000% i avkastning. Med andra ord, över 4 miljoner dollar! Det är en fenomenal resa som bolag har gjort.

Källa: The Motley Fool

Och i början av augusti 2018 nådde bolaget som första bolag i världen ett börsvärde av 1 triljon dollar!

Bolagets försäljning


Bolagets årliga försäljning har under 2011 till 2018 gått från 108,2 miljarder dollar till 265,6 miljarder dollar. Om man tittar på bolagets försäljning fördelat utifrån produktgrupper, ser man att det största bidraget kommer från försäljningen av Iphones. Idag står den försäljningen för mer än hälften av all försäljning.

Källa: Business insider Nordic
I slutet av 2011 var försäljningen mer diversifierad och Iphone bidrog med 39%, men man hade även ett stort bidrag från IPads och Mac, cirka 23% vardera. Idag är dessa två områden mindre än 20% av den totala försäljningen. Services, som är ett mer skalbart område, vilket jag hade hoppats skulle ha växt kraftigt står för drygt 13%.

Det som har hänt under andra hälften av 2018 är att det har kommit rapporter av en mättad Iphone-efterfrågan och även indikationer från leverantörer att det är problem med komponenter drivet av Trumps handelskrig med Kina. Mot bakgrund av detta, att priset på den senaste Iphone har nått i mitt personliga tycke orimliga höjder samt bolagets beroende av en produkt frågar man sig om detta blir en lavin som blir svår att få stopp på?

Apples värdering


Andra tecken på att bolagets risk hade ökat finns också att skåda om man tittar man på Apples värdering. Om vi fokuserar på bolagets P/E-tal, har det sedan 2011 hållit sig i intervallet 10-15. Varje gång det har kommit upp til 15 har det sjunkit tillbaka mot 10 igen. Man kan säga att bolaget har behövt växa in i sin värdering. Men från 2017 har P/E-talet dragit iväg bortåt 20, vilket är historiskt väldigt högt.

Källa: Macrotrends.net

Slutsats


Tittar man på ovan analys och beaktar aktiens nedgång från början av oktober, som eskalerade efter sin vinstvarning tidigare i veckan där P/E-talet närmat sig 10 måste man ställa sig en fråga. Den frågan är om det är dags att plocka upp aktien igen eller är det för tidigt?

Man ska inte glömma bort att bolaget tjänar fortfarande ofantligt mycket pengar samt sitter på en enorm kassa. Själv tror jag säkert att bolaget kommer att klara sig igenom detta och finna nya vägar.

Men jag tror att vi kommer att få se en viss Tech squezze och att aktier i bolag som Apple kommer att gå ned ytterligare.

Själv har jag sålt av mina aktier i Apple, dock försent tyvärr. Men jag kommer att följa aktieutvecklingen under våren och det är mycket möjligt att Apple kommer att vara en del av min aktieportfölj igen.

Berätta gärna om era tankar kring aktien här i bloggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar