Avanza

Underrubriker

fredag 28 september 2018

Saab får del av megaorder



Saab är ett globalt högteknologiskt företag som erbjuder produkter, lösningar och tjänster till militärt försvar och samhällssäkerhet. Nedan följer en aktieanalys av bolag.

Bolaget är indelat i sex affärsområden:

Aeronautics - Produktion och försäljning av luftburna system med tillhörande delsystem till försvarskunder och kommersiella rymdfartsindustrier, samt produktion och försäljning av Gripen.
Dynamics Produkter för markburen strid, missilsystem, torpeder, sensorsystem, obemannade undervattensfarkoster, fjärrstyrda fordon samt säkerhetssystem för olje- och gasindustrin och kärnkraftverk.
Surveillance - Flygburna, landbaserade och marina system inom radar, signalspaning och självskydd. Inom affärsområdet levereras även flygelektronik som effektiviserar flyguppdrag och bidrar till ökad flygsäkerhet
Industrial Product and Services - Här ingår en samling fristående verksamheter med egna skräddarsydda strategier för att uppnå en lönsam tillväxt. Affärsenheterna är; Aerostructures, Avionics Systems, Combitech och Ventures Support
Support and ServicesErbjuder i huvudsak supportlösningar, tekniskt underhåll och logistik samt produkter, lösningar och tjänster för militära och civila uppdrag på platser med begränsad infrastruktur
Kockums utvecklar, bygger och underhåller fartygssystem för Sverige och andra stater

Bolag är en mer defensiv placering och omsättningen har växt cirka 5% per i snitt de senaste fem åren. Däremot har vinsten inte hängt med och det troliga är nog att kostnader för utveckling med mera kommer stötvis och på sätt blir det en spretigare utveckling. Nedan ser vi närmare hur den finansiella utvecklingen har varit i bolaget.

Källa: Börsdata

Tittar man närmare på bolagets främsta nyckeltal, är det främst P/E-talet som jag tycker sticker ut rejält. Bolaget är värderat som ett tillväxtcase, fast tillväxten är ganska låg jämfört med andra tillväxtbolag. Över en konjunkturcykel har Saab som mål att växa 5% organiskt.

Nyckeltal

DA: 1,2%
P/E 39,9
P/S: 1,5
P/B: 3,5
ROE: 8,7%
ROIC: 4,6%

Saab är en aktie som jag har haft under bevakning en längre tid och då det är en defensiv investering, men främst för att bolaget jobbar med långa kontrakt och avtal, vilket gör att de har intäkter under flertal år och är inte lika beroende av nya orders hela tiden. Bolagets backlog uppår enligt Q2-rapporten 2018 till 104,5 miljarder SEK.

Anledningen är till att jag inte investerat i bolaget än är för att jag har väntat på besked om Boeing skulle få jätteordern från amerikanska försvaret eller inte. För fem år sedan började Boeing och Saab att tillsammans utveckla ett nytt avancerat pilotträningssystem.

Igår kom besked att Boeing hade tilldelats ordern som är värd cirka 81 miljarder SEK och som avser 350 skolflygplan som ska utrustas med detta nya system, men det pratas om upp till 1000 skolflygplan totalt i USA. Boeing är utvald huvudleverantör och Saab är en så kallad "riskdelande" partner. Man tror att ordervärdet för Saab uppgår till 25-30 miljarder SEK över tid, vilket är mer än hälften av Saabs marknadsvärde.

Mot bakgrund av detta, samt bolaget redan stora backlog och defensiva sida, har jag nu tagit en initial position i bolaget och har för avsikt att bygga upp detta innehav till att utgöra cirka 2-3% av portföljen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar