Avanza

Underrubriker

torsdag 19 april 2018

Därför ska du göra din egen analys - alltid!

Evolution Gaming är ett av mina många aktieinnehav. Bolaget är ett spelbolag som erbjuder casinospel, fast live. Man loggar in på sajten och där sitter en riktigt person som agerar dealer. Tanken är att det ska bli mer verklighetstroget. Bolaget har ett stort antal bord i fyra olika studios, Malta, Lettland, Kanada och Georgien, där de i Kanada och Georgien är de nyaste. Studion i Georgien öppnades så sent som i april i år. Själva affärsmodellen är skalbar, vilket borgar för en fortsatt tillväxt, men även om det skulle knipa, kan det vara lättare att minska på de fasta kostnaderna.

Bolaget växer kraftigt och om man analyserar de senaste nio kvartalen, ser vi en konstant ökning med bibehållen marginal.

Källa: Bokslutskommunike 2017
Med andra ord, trots kraftig tillväxt tjänar bolag bra med pengar. Man har vinstmarginaler runt 30%.

När Q4:a rapporten släpptes 15:e februari i år stängde aktien på 557,50 kronor. Drygt en månad senare började det komma uppdaterade analyser från analyshusen. Den 19:e mars upprepade Handelsbanken sin analys och gav en köprekommendation med en riktkurs på 700 kronor. Den 29:e mars uppdaterade Carnegie sin analys och deras köprekommendation ändrades till behåll. Riktkursen
sänktes riktkursen från 620 kronor till 575 kronor. ABG började inleda bevakning av bolaget och deras analys mynnade ut i en säljrekommedation och en riktkurs på 440 kronor.

Tittar man på dessa tre analyshus, är rätt kurs på Evolution Gaming mellan 440-700 kronor. För att använda Stryktipsreferenser, en riktig helgardering med andra ord! Och hur ska du som aktieinvesterare agera nu? Kursen stängde den 28:e mars på 543 kronor, men när Carnegies och ABGs analyser blir kända dagen efter dyker aktiekursen rejält minst sagt. Lite över 15% ned och stänger den 29e mars på 457,40 kronor.
Källa: Klipp från Avanza
Som aktieinvesterare är det nu lätt att få panik och också vilja sälja. För vem vill sitta med Svarte Petter om allt rasar? Tänk om aktien blir ett nytt Fingerprint? Varför sålde jag inte i tid? Detta är några av alla de funderingar som lätt snurrar i huvudet på en.

-15% är en rejäl korrigering anser jag och här är det viktigt att stanna upp och fundera på vad är det som egentligen har hänt. Har bolaget kommit ut med ny information som kan förklara fallet? Bolaget med väldigt höga värderingar är känsligare för en eventuell inbromsning i tillväxten. Man brukar säga att det kan ta ett tag att växa in i den nya kostymen om en aktie stigit brant på kort tid. Det viktiga är att ta reda på om bolaget själva har kommunicerat något som kan förklara fallet eller är det någons tyckande bara?

Hur agerade jag då själv i slutet av mars är detta hände? Eftersom jag anser att bolaget är en tillväxtmaskin, har en skalbar affärsmodell, att människor gillar att spela, att bolaget tjänar fruktansvärt mycket pengar samt dubblade sin utdelning i år (även om den är väldigt låg procentuellt sett) och att inget i min bok hade ändrats efter deras Q4:a, såg jag detta som ett köptillfälle istället och köpte fler aktier. Tackade för rean från analytikerna efter deras aktieanalyser.

Idag kom bolaget med sin Q1 för det nya året och jämfört med Q1 förra året visar man en tillväxt på cirka 30% rakt igenom i princip och jämfört med Q4 2017 är sifforna i samma nivå. Men det beror på att bolaget under 2018 kommer att investera i sina nya studios och därför kommer man inte se lika hög tillväxt och marginal som tidigare.

Källa: Q1 2018
Men det tycker jag är helt ok. Man investerar för att växa mer och bolaget följer sin plan. Som grädde på moset kom Carnegie också med en uppdaterad analys och nu har de plötsligt köp på aktien med en ny riktkurs om 600 kronor. På mindre en tre veckor har de visst ändrat uppfattning. Det känns som svensk politik bland analyshusen. Man ändrar åsikt lite när som helst och vi aktieinvesterare kommer i kläm.

Det blir intressant att se vad ABG gör. Vad tror ni? Kommentera gärna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar